Szakirodalmi ajánló

37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelet a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról. – http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A1400037.EMM

Ajánlás a glutén csecsemők étrendjébe történő bevezetésének idejéről és módjáról. – http://www.hgye.hu/wp-content/uploads/Ajanlasa-gluten-bevezet%C3%A9s%C3%A9re-a-csecsem%C5%91k-%C3%A9trendj%C3%A9be.pdf

Anyatejgyűjtő Állomás: Anyatej igénylés. – In: Heim Pál Gyermekkórház. –  http://heimpalkorhaz.hu/anyatej/anyatej-igenyles/

Az arzén tartalmú ivóvíz fogyasztásának egészségkockázata / írta Dr. Dura Gyula, Dr. Kádár Mihály, Dr. Rudnai Péter. – https://www.antsz.hu/data/cms42120/arzen_tartalmu_ivoviz_egeszsegkockazata.pdf

Ass’s milk in allergy to cow’s milk protein. – In: Acta Medica Mediterranea, 2013. – http://www.actamedicamediterranea.com/medica/2013/med2013_pag-153-160.pdf

Baby-led weaning. – In: Wikipedia. -https://en.wikipedia.org/wiki/Baby-led_weaning

Dr. Badacsonyiné Kassai Krisztina: Kuroko. A régi-új veszély. – In: Új diéta. 2003/4.szám. – http://ujdieta.hu/index7b92.html?content=238

Bingemer, Susanna: Szuperételek: a természet növényi erőtartalékai. – Budapest: Centrál Könyvek, 2015.

Booth SL, Johns T, Kuhnlein H.: Natural food sources of vitamin A and provitamin A: diffi culties with the published values. United Nations University Press Food and Nutrition Bulletin, 1992 Mar, 14(1).

Boutenko, Victoria: A nyers étel csodája. – Budapest, Bioenergetic Kiadó, 2011.

Breastfeeding. – In: World Health Organization. -http://www.who.int/topics/breastfeeding/en/

Bükkerdő Gergely: CsíraABC. – Magánkiadás, 2010.

Campbell, Colin: Kína-tanulmány. – Budapest, Park Könyvkiadó, 2012.

Csapó János, Csapóné Kiss Zsuzsanna: Tej és tejtermékek a táplálkozásba. – Budapest, Mezőgazda Kiadó. -http://www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tkt/tejtejtermekek/ch04s02.html

Dr. Csomai Zita: Gyermekbajok természetes gyógymódjai. – Budapest, Oxigéndús Kiadó, 2015.

Csordás Ágnes: Igyuk vagy ne igyuk? A tej fogyasztás előnyei gyermek és felnőttkorban. – In: Magyar Védőnők Egyesülete. – http://www.mave.hu/?q=webpage/171

Dufty, William: Cukor blues. – Piliscsaba, Kétezeregy Kiadó, 2002.

Environmental Working Group’s: All 48 fruits and vegetables with pesticide residue data. – https://www.ewg.org/foodnews/list.php

Environmental Working Group’s: Clean fifteen. – https://www.ewg.org/foodnews/clean_fifteen_list.php

Enzim táplálkozás: kulcs a fiatalság megőrzéséhez és az élet meghosszabbításához. – [h.n.]: Mandala – Veda Könyvkiadó, 2007.

Equid milk for human consumption. – In: International Dairy Journal. – http://www.laptedeiapa.ro/images/PDF/2.pdf

Az eritritol biokémiája. – http://www.eritritol.net/az-eritritol-biokemiaja

ESPGHAN Reverses Recommendations – When to Introduce Gluten to At-Risk Infants. – In: TheCeliacScene. – https://theceliacscene.com/espghan-reverses-recommendations-introduction-gluten-at-risk-infants/

Farkas Zsuzsa: Az anyatej és kancatej összehasonlítása. – [Szakdolgozat]. – In: Debreceni Egyetem elektronikus Archívum. – https://dea.lib.unideb.hu/dea/handle/2437/115047

Fejlődés, gondozás, táplálás gyermekkorban / Bajusz Judit, Fiedler Orsolya, Tobak Orsolya. – Budapest, Medicina, 2013. – p.124.

Dr. Gáspár Róbert: Éltető és gyógyító táplálékok: a gyümölcsök és zöldségek gyógyhatásai. – Budapest, Olvasók Háza Kiadó, 2011.

Guideline: sodium intake for adults and children. – https://www.who.int/nutrition/publications/guidelines/sodium_intake/en/

Helik Gabriella: „Egészséges táplálás gyermekkorban”: gyermekkorban megelőzhető felnőttkori betegségek. – In: Védőnő. 2011. XXI. évf. 1.szám melléklete. -http://www.mave.hu/uploads/file/eg_taplalkoz-2011-1sz.pdf

Hüvely Attila: Növekvő arzén adagokkal kezelt öntözővíz hatása a paradicsom és a saláta növényi részenkénti arzén tartalmára és eloszlására. – Keszthely: Pannon Egyetem Georgikon Kar, 2014. – p. 18. – http://konyvtar.uni-pannon.hu/doktori/2014/Huvely_Attila_dissertation.pdf

A kalcium paradoxon. – http://www.yiya.hu/D3-K2-vitamin-30-kapszula-tabletta.php

Kereskedelmi forgalomból származó élelmiszerek sótartalma. – https://www.ogyei.gov.hu/dynamic/soadatok.pdf

Kovács Ildikó: 10 dolog… amit a szójáról tudni kell. – In: Új diéta. 2009.2,szám. – http:// www.ujdieta.hu/index86c2.html?content=859

Magyar Élelmiszerkönyv (Codex Alimentarius Hungaricus) 2-33 számú irányelv Tartósított élelmiszerek 2. kiadás, 2008. – http://www.omgk.hu/Mekv/2/233_3.pdf

Magyar élelmiszerkönyv. Malomipari termékek. 2-201. számú irányelv. -http://www.omgk.hu/Mekv/2/2-201.pdf

Magyar Gyermekorvosok Társasága: A túl sok fehérje sem jó a csecsemőnek. – In: MTI hírarchívum. 2015.január 20. – http://eltetoetelek.hu/tul-sok-feherje-elhizashoz-vezethet/

A magyar lakosság ásványi anyag bevitele. – https://www.ogyei.gov.hu/dynamic/7_%20otap2014%20asvanyi%20anyagok%20bevitele%203.pdf

Masterjohn C. Vitamin A on trial: does vitamin A cause osteoporosis? . – In: Wise Traditions 2006, 7(1):25–41.

Mihucz Viktor Gábor: Arzén a rizsben élelmiszerbiztonsági jótanácsok. – http://docplayer.hu/1110245-Arzen-a-rizsben-elelmiszerbiztonsagi-jotanacsok.html

Napfényes Élet Alapítvány: Tej: élet, erő, egészség?. – http://www.napfenyes.hu/eletmod-gyogyitas/ taplalkozas/tej-elet-ero-egeszseg

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal: Allergének 7. – Kén-dioxid. – In: Ételt csak okosan. – http://eteltcsakokosan.hu/2016/05/allergenek-7-ken-dioxid/

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium szakmai irányelve az 1 és 3 éves kor közötti kisgyermekek táplálásáról. – In: Egészségügyi Közlöny, LXI. évf. 18.sz. – 2011. szeptember 16. – p. 2731-2735. -http://kozlonyok.hu/kozlonyok/Kozlonyok/6/PDF/2011/18.pdf

Novotny JA, Harrison DJ, Pawlosky R, et al.: Beta-carotene conversion to vitamin A decreases as the dietary dose increases in humans. J Nutr 2010 May, 140(5):915–18.

Országos Táplálkozás és Tápláltsági Állapot Vizsgálat 2014. – https://www.ogyei.gov.hu/orszagos_taplalkozas_es_taplaltsagi_allapot_vizsgalat_2014/

Az Országos Táplálkozás és Tápláltsági Állapot Vizsgálat OTÁP2014 főbb eredményei. – https://www.ogyei.gov.hu/dynamic/8_sarkadi_%20otap2014_osszefoglalo_2.pdf

Pitchford, Paul: Gyógyító táplálkozás. – Budapest: Édesvíz Kiadó, 2009.

Poppyseed oil [mákolaj]. -http://nutritiondata.self.com/facts/fats-and-oils/576/2

Poppyseed oil [mákolaj]. – https://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/683?manu&fgcd

Position of the American Dietetic Association: vegetarian diets. – In: US National Library of Medicine National Institutes of Health. – http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19562864

Primer Prevenciós Orvosi Egyesület: „Első 1000 nap” program. – https://www.elso1000nap.hu/

Rothman, Lauren: Ass Milk Is the Drink of Choice for European Babies and Elderly Chinese. – https://munchies.vice.com/en/articles/ass-milk-is-the-drink-of-choice-for-european-babies-and-elderly-chinese

Salt and Health. – https://www.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/338782/SACN_Salt_and_Health_report.pdf

SelfNutritionData. – http://nutritiondata.self.com/

Shou-Ching Jaminet, Paul Jaminet: Tökéletes Egészség Diéta. – Budapest: Jaffa Kiadó, 2013. – p. 397 p.

Simon Gergely: A legszennyezettebb zöldségek, gyümölcsök – miből vegyünk biot? – In: Tudatos vásárló. – http://tudatosvasarlo.hu/cikk/legszennyezettebb-zoldsegek-gyumolcsok-mibol-vegyunk-biot

Szakirodalmi összefoglaló és javaslat a glutén szoptatott csecsemők étrendjébe történő bevezetésével kapcsolatban / kész. a „Szoptatásért” Magyar Egyesület vezetősége. – http://www.szoptatasert.hu/sites/default/files/gluten_szakirodalmi_osszefoglalo_szme2010.pdf

Sződy Judit: Mennyi tej kell? – In: Szoptatás Portál. -http://www.szoptatasportal.hu/node/1234

A SZTNB tagjai elhatárolódnak a kekszajánlásától. – Sajtóközlemény, 2011. február 15. – In: Szoptatás Portál. – http://www.szoptatasportal.hu/node/1554

A táplálékok ajánlott aránya. – http://bababarat.sztnb.hu/sites/default/files/taplalekok_ajanlott_aranya.jpg

Tóth Gábor: Az E-számokról őszintén: Élelmiszereink árnyoldalai. – Pilisvörösvár, Pilis-Vet Életmód Könyvkiadó Bt., 2011.

Tudatos Vásárlók Egyesülete: Nézd meg a TVE E-szám Kereső app-ját. – In: Tudatos Vásárló – http://tudatosvasarlo.hu/cikk/nezd-meg-tve-e-szam-kereso-app-jat

Új tápanyagtáblázat / szerk. Rodler Imre. – Budapest, Medicina Könyvkiadó, 2005.

Use of Donkey Milk in Children with Cow’s Milk Protein Allergy. – In: Foods 2013, 2, 151-159. – http://www. mdpi.com/2304-8158/2/2/151, http://www.mdpi.com/2304-8158/2/2/151/pdf

Váradi Tibor: Népbetegségek megelőzése és szelíd gyógymódjai 1. – Budapest, Napfényes Élet Alapítvány, 2003.

Védőnői Szakmai Kollégium: A Nemzeti Erőforrás Minisztérium szakmai protokollja az egészséges csecsemő (0-12 hónap) táplálásáról. – In: Hivatalos értesítő. 2010. évi 104.sz. – p. 15277-15303. – http://www.mave.hu/uploads/file/VSZK%20protokoll%20csecsemo%20taplalasa%200-12%20ho.pdf

Walker, Marsha: Tápszerpólás adása szoptatott babáknak. – In: La Leche Liga Magyarország. – http://www.lll. hu/node/192

WHO issues new guidance on dietary salt and potassium. – https://www.who.int/mediacentre/news/notes/2013/salt_potassium_20130131/en/

Xilitol. – In: Wikipédia. – https://hu.wikipedia.org/wiki/Xilitol

YiYa teljes spektrum 8-E-vitamin komplex. – http://www.yiya.hu/e-vitamin-kapszula-tabletta.php