Az egészséges táplálkozás tudástára

A táplálkozásról, az egészséges táplálkozásról mostanában sok szó esik. Az életmódmagazinok, médiák napi szinten bombázzák az embereket egymással ellentmondó táplálkozási irányzatokkal, táplálkozási tanácsokkal, amelyekkel egészségesek és karcsúak lehetünk. Ugyanakkor a gyártók milliárdokat keresnek azzal, hogy azokat az élelmiszereket vásároljuk meg, és azokat a gyógyszereket szedjük betegségeinkre, amelyeket ők gyártanak és reklámoznak. A mai rohanó világban már nincs idő ételeink megtermelésére és elkészítésére, az ipar felajánlja erre a megoldást. Vajon mi a helyes út ahhoz, hogy javítsuk egészségünket, és idős korunkat ne gyógyszerfüggőségben, vegetálva éljük?

Megsúgom neked…. éppen jó úton vagy… hiszen ezt az online tudástárat olvasod.

A táplálkozás az emberek többségének csak élvezetet és a szükségletek kielégítését jelenti, de nem fontos, hogy az a táplálék táplálja is a sejteket. Szókratész is ezt mondta: „Nem azért élünk, hogy együnk, hanem azért eszünk, hogy éljünk.” Hát ez ma már nincs így. A túlevés, a kiegyensúlyozatlan és elégtelen táplálék egészségkárosodáshoz és ún. táplálékfüggő betegségek kialakulásához vezet. Persze az emberek nem látják meg a kapcsolatot a helytelen táplálkozásuk és betegségeik között. Hosszú évekig, évtizedekig tartó helytelen táplálkozás következtében felmerülő betegségekre csak annyit mondanak: „korral jár”. De ez nincs így jól. Vannak olyan népek, ahol csak természetes ételeket fogyasztanak, és nem ismert náluk a civilizációs betegség. A táplálékok megbetegíthetnek, de meg is gyógyíthatnak minket.

A lényeg a mértékletesség és a tudatosság!

Mindenképp teljes értékű legyen az a táplálék, amit elfogyasztassz, függetlenül attól, hogy állati vagy növényi eredetű. 

Ez az “új” táplálkozási irányzat angolul a  WFPB, azaz a whole-food, plant-based; magyarul a TÉNÉ, vagyis a Teljes Értékű Növényi Étrend. Ez az irányzat egy amerikai orvos, Michael Greger nevéhez fűződik, aki az életét és a munkásságát fektette a táplálkozás és az egészség kapcsolatának kutatására.

Az útmutatóban szereplő információk tájékoztató jellegűek, amelyek nem helyettesítik a szakorvosi diagnózist, kezelést, vagy tanácsadást. Feltétlenül konzultálj kezelőorvosoddal, mielőtt bármiféle változtatást vezetnél be az étrendedben.  Ne becsüld alá ennek az étrendnek a hatékonyságát, mert a megszokott gyógyszeradag módosítása nélkül (pl. inzulin, vérhígító, magas vérnyomásra szedett gyógyszer) nagyon komoly reakció léphet fel. Javaslom, hogy rendszeresen mérd vércukorszintedet, vérnyomásodat.

MODUL 4

Főétel TÉNÉ módra

MODUL 5

Krémek, kenőkék TÉNÉ módra

MODUL 6

Kenyerek és kenyérféleségek

MODUL  7

Édességek TÉNÉ módra

MODUL 8

Tartósíts okosan!