II. Frissítő gyümölcsök

MODUL 1 – Természetes éléskamra

ÁfonyaAlmaAnanászAvokádóBanánCitromCseresznye Csillaggyümölcs/KarambolaDatolyaszilva/khakiEgres/Köszméte/PöszméteEperGörögdinnyeGránátalmaGrapefruit/CitrancsHomoktövisKiwiKörteLicsiMálna MandarinMangóMaracuja/PassiógyümölcsMeggyNarancsŐszibarackPapaya/DinnyefaRibizli/RibiszkeSárgabarack/KajszibarackSárgadinnyeSzederSzilva * Szőlő

A gyümölcs élénkít, frissít. Természetes cukrai nagyszerűen helyettesítik a finomított vagy mesterséges édesítőket. Törekedjünk arra, hogy lehetőleg idénygyümölcsöt fogyasszunk. A nyári és trópusi gyümölcsök többsége hűsít, ezért nem ajánlatos a téli hónapokban rendszeresen déli gyümölcsöket fogyasztani (kivéve a banán).

A rostok, a vitaminok és az ásványi anyagok jelentős mennyisége a gyümölcs héjában található. Jó tudni, hogy egy alma meghámozva mintegy 80%-al kevesebb rostot tartalmaz. A gyümölcs egyik hatóanyaga a pektin, amely duzzadó képességével megköti a toxinokat és a baktériumokat a bélben, elősegíti kiürülésüket a szervezetből. Amennyiben a gyümölcs frissen préselt levét szeretnéd inni, mindenképp hígítsd fel vízzel, hogy ne legyen kiugró vércukor ingadozás. Ugyanis ilyenkor a gyümölcsöket megfosztod a természetes rostjaitól, amelyek a szénhidrát egyenletes felszívódását biztosítaná.

JÓ TUDNI!

A gyümölcs teljes tápértékét akkor használhatod ki, ha azt a héjával, magházával (persze nem a csonthéjasokra gondolok), magjával együtt eszed.

Fűszerajánlat gyümölcsökhöz: fahéj (ceyloni), gyömbér, vanília, kardamom, ánizs, szegfűszeg, citromhéj(olaj), narancshéj (olaj).

ÁFONYA

Elmondható róla, hogy „kicsi a bors, de erős”. Kiemelkedően magas az antioxidáns tartalma, és kis mérete ellenére hatalmas tápértékkel bír. Gátolja a daganatok növekedését és remek érvédő hatása van. A kék színét a mirtillin antocianinnak köszönheti. Nagyon jó hatással van a szemre.

 Szezonalitás: július-szeptember

Öntetként elkészítve segíti a hús emésztését.

 Fagyasztható, lekvár készíthető belőle.

ALMA

Az egyik legértékesebb gyógyélelmiszerünk. Gazdag pektinben, amely a bélbenszivacsként hat, a mérgező anyagot magába szívja. Segíti megkötni a vasat a szervezetben, ezenkívül védi a gyomor nyálkahártyáját és a bélfalat. Vírusölő, kitűnően gyógyítja a bélgyulladást, kitisztítja az emésztőrendszert, hasmenés, székrekedés esetén is fogyasztható.

 Szezonalitás: egész évben elérhető (nyári és télálló alma)

 Almalekvár készíthető belőle, amely természetes édesítőszer és süteményekben tojáspótló.

 Télen sütve (dióval, lekvárral töltve) igazi csemege.

 A vágás mentén gyorsan barnul (oxidálódik), érdemes citrommal bekenni.

 Az alma héját gyakran kezelik gyantás anyaggal, ezért a fogyasztása előtt forró vízzel alaposan mosd meg.

  • IDARED
    Az egyik fele sárga, a másik, ahol nap éri, egybefüggő piros. Az ütődésekre érzékeny. Lédús, jellegzetes ízű, inkább savanykás alma. Az egyik legtovább eltartható fajta, a húsa nagyon lassan puhul.

  • JONATHAN
    Kifejezetten erős, savanykás, jellegzetes ízű.

  • ELSTAR
    Zöldessárga színű, a napos oldalon pirosas, leveses, kissé savanykás ízű.

  • JONAGOLD
    A Jonathan és Golden keresztezése, nagyszemű, piros alma. A héja vékony és viaszos, az íze jellegzetes, erős.

  • GÁLA
    Jellegzetesen sárgáspiros vagy piros, cirmos színű kerek alma. Édes, nem túl savas, a héja viaszos. Roppanós, de ha elkezd megpuhulni, akkor hajlamos kásássá válni.

  • RED DELICIOUS
    Amerikai fajta, legelterjedtebb étkezési alma. Kemény, édes, sokáig eltartható.

  • STARKING
    Nagy, jellegzetes formájú, megnyúlt alma, ami alul bordázott – gyereknyelven olyan, mintha lábai lennének. Lédús, erős, édes-fűszeres ízű, a húsa roppanós, “harsogós”.

  • GOLDEN
    Sárgászöld vagy élénk sárga színű, édes, puhább húsú alma. Süteményekbe ideális. A héja vastagabb.

  • MUTSU
    Fűszeres, édeskés, az íze a tárolás során alakul ki.

  • GRANNY SMITH
    Viaszos, csillogós és teljes érettségben is zöld alma. A húsa kemény, roppanós, édes és savanyú egyszerre. Frissen, salátákba tökéletes, sütni viszont nem túl jó választás.

ANANÁSZ

Trópusi éghajlatú területeken őshonos. Semleges hőhatású, erősíti az emésztést, elpusztítja a férgeket, vízhajtó.

Jelentős mennyiségben tartalmaz mangánt, amely a csontok, a bőr és a porcszövet felépítésében tölt be fontos szerepet. A rostok tisztítják az emésztőrendszert, szerotonin tartalmának köszönhetően hangulatjavító, frissítő hatása is van.

Szezonalitás: egész évben elérhető, utóérő.

Az ananásznak érettnek kell lennie (a középső levelét ki lehessen húzni), az éretlen túlságosan savas, roncsolja a fogzománcot, és a száj nyálkahártyáját is kisebesítheti.

A benne lévő bromelin nevű enzim segíti a fehérje emésztését, ezért remekül társítható hússal.

Az ananász fokozhatja egyes anyagok (pl. antibiotikumok) felszívódását a bélből, így gyógyszeres kezelés esetén mellőzzük az ananász fogyasztását (vagy beszéljük meg az orvosunkkal).

AVOKÁDÓ

Örökzöld fa termése, mely körte vagy gömbölyded alakú, aligátorkörtének is szokták nevezni. Közép-Amerikában őshonos, de már a trópusi, szubtrópusi és mediterrán vidékeken világszerte termesztik. A héja zöld, vörösesbarna, vagy feketés, amely lehet fényes, sima, ráncos vagy érdes felületű.

A gyümölcs kalóriaértékének 80%-a könnyen emészthető zsír, jórészt egyszeresen telítetlen zsírsav. Ezenkívül gazdag különböző vitaminokban és ásványi anyagokban, kálium tartalma kiemelkedően magas. Jelentős E-vitamin tartalma révén a szervezet fertőzésekkel szembeni ellenálló képességét növeli. Magas réztartalma hozzájárul a vörösvértestek képződéséhez. Az avokádót ajánlják alultápláltság és túlsúly esetén is. Összességében jót tesz a szívnek, az ereknek, az agynak és a szemnek is. Alapvetően az avokádónak hűtő hatása van (mivel déligyümölcs), kiváló lecitinforrás, amely az agyat táplálja.

Szezonalitás: egész évben elérhető, utóérő.

Ha keményet vásárolsz, akkor egy papírzacskóba téve néhány nap alatt megpuhul, de meggyorsíthatod a folyamatot, ha almát is teszel mellé. Honnan tudod, hogy mikor ehető az avokádó? Az avokádó tetején van egy leszáradt csonk, azt levéve könnyen alánézhetünk, hogy milyen belül az avokádó húsa. Ha az barna, illetve fekete, akkor az már túlérett. Ha élénk zöld, akkor éretlen. Ha sárgás-barnás zöld, akkor pont jó, krémes és finom.

 A felvágott gyümölcs vágási felülete gyorsan oxidálódik, ezért célszerű a fel nem használt avokádó darab felületét friss citrom levével bekenni.

 Az avokádót nem érdemes főzni, mert keserű íze lesz. De meleg ételhez nyugodtan hozzákeverheted.

 Mivel semleges az íze, így édes és sós ételekhez egyaránt társítható. Nagyon finom krémek, pudingok, kenőkék készülhetnek belőle, de salátákba is teheted.

BANÁN

Erőteljesen hűt, síkosítja a beleket. Nem elhanyagolható a kalcium-, foszfor-, cink-, kálium-, vas- és C-vitamin-tartalma. Könnyen emészthető, de mivel magas a keményítőtartalma, ezért éretlenül ne fogyaszd, mert a nagy mennyiségű keményítőt a vastagbél kolóniája bontja le, ami gázosodást, puffadást, szorulást okozhat. Kissé fekete pöttyös banánt válassz, mert ekkor már a keményítőtartalma átalakul cukorrá.

Jelentős mennyiségű szerotonint tartalmaz, így rendszeres fogyasztása hangulatjavító hatással bír.

Szezonalitás: egész évben elérhető, utóérő.

Nem szereti a hűtőben való tárolást.

Válassz bio és fairtrade banánt.

A fairtrade a méltányos árat és munkakörülményeket, valamint néhány környezetvédelmi szempontot minősítő védjegy.

Az UTZ jobb munkakörülményeket és mezőgazdasági módszereket garantál, de nincs követelmény a minimálárra.

A Rainforest Alliance és az európai bio minősítés jobb környezeti feltételeket ígér, de ezek nem garantálják a jobb munkakörülményeket.

CITROM

Hűtő, erőteljesen összehúzó hatású. Segíti a zsíros, nagy fehérjetartalmú ételek emésztését, és fokozza a bélrendszer perisztaltikus mozgását. Kétféle típusa ismert: a megszokott, sárga citrom és a zöld citrom (lime). Ennek az íze inkább kesernyés-édeskés.

Szezonalitás: déligyümölcs, egész évben elérhető, utóérő.

Néhány csepp citromlé a húshoz adva megkönnyíti az emésztést.

A felhasználása során érdemes bio (vegyszermentes) citromot vásárolni, mert a héján olyan permetszerek, gombaölő anyagok vannak, amelyek egyszerű mosással nem jönnek le. Viszont a vágás, a fogás és a facsarás során ezek a lébe kerülhetnek.

Fogyassz minden reggel egy frissen préselt citromot vízzel hígítva. Segíti a fogyást, méregtelenít.

CSERESZNYE

Melegít, édes, gazdag vastartalma miatt gyakran javasolt vérszegénység kezelésére. Piros színét az anticianinoknak köszönheti, amely erős antioxidáns, gyulladáscsökkentő és jót tesz az érfalaknak is. Gazdag C-vitaminban, rostokban, béta-karotinban és melatonint is tartalmaz. Az utóbbi felelős a testben a belső ritmus kialakulásáért, azaz segíti rendezni a belső óránkat.

Szezonalitás: május-június

Túl sok cseresznye elfogyasztása hasmenést eredményezhet.

Készíthetünk belőle lekvárt, befőttet, vagy fagyaszthatjuk is.

CSILLAGGYÜMÖLCS/KARAMBOLA

A csillaggyümölcs a trópusi és a fagymentes szubtrópusi tájakat kedveli, örökzöld fa. Nevét jellegzetes szögletes alakjáról kapta, amelyből ha szeleteket vágunk, akkor egy ötágú csillagot kapunk. Íze édes és kissé összehúzó, a színe aranysárga.

Szezonalitás: egész évben elérhető.

 Ha a héján barnás csíkokat látunk, az már a romlás jele.

A fogyasztása előtt NEM kell meghámozni.

Figyelem! A gyümölcs leve gátolja egyes májenzimek működését, így lelassítja a gyógyszerek szervezetből való kiürülését. Ezenkívül sok oxalátot tartalmaz, így veseproblémát okozhat. Így a csillaggyümölcs fogyasztás csak azoknak javasolt, akik nem szednek rendszeresen gyógyszert és nincs veseproblémájuk.

DATOLYASZILVA/KHAKI/SHARON

A szubtrópusi és a szubmediterrán klímát kedveli. Erősen hűtő hatása van, különösen a tüdő melegét hűti. Feloldja a váladékot, nyugtatja az emésztőrendszer nyálkahártyáját. Az éretlen datolyaszilva tanninsav (csersav) tartalma kifejezetten magas, amely erősen összehúzó hatást eredményez. De az érés során ez teljesen átalakul. Tartalmaz luteint és zeaxantint, amelyek a szemre vannak jótékony hatással.

Szezonalitás: egész évben elérhető, utóérő.

Utóérő gyümölcs, ezért megvásárolhatjuk a  keményebbeket is. Éretlenül hónapokig eltartható a hűtőben, szobahőmérsékleten néhány nap alatt megérik. CSAK a puhákat együk meg, mert ezekből a csersavak már eltűntek.

EGRES/KÖSZMÉTE/PÖSZMÉTE

Antioxidáns (antocián) tartalmának köszönhetően segíti a hús emésztését, és védelmet nyújt a daganatos és az érrendszeri betegségekkel szemben. Kiemelkedő vastartalma kedvező a vérszegénység kezelésére. A gyümölcs nagyobb mennyiségben való fogyasztása hasmenést okozhat.

Szezonalitás: június-július

EPER

Szilíciumban és C-vitaminban kifejezetten gazdag, ezáltal jótékony hatással van a kötőszövetekre, a fogakra. Mivel aprómagvas, ezért allergizálhat. Az eper bőségesen tartalmaz rákellenes hatóanyagokat.

Szezonalitás: május-június

Nem utóérő, ezért éretten vásárold.

Hűtőben, zárt dobozban 1-2 napig tárolható.

Mivel az eper rendkívül romlandó gyümölcs, nem szabad előre megmosni, csak közvetlenül fogyasztás vagy felhasználás előtt.

Sajnos az eper a szennyezettségét tekintve előkelő helyen van, ezért ebből érdemes hazait és bio-t vásárolni.

GÖRÖGDINNYE

Hűtő hatása révén megszünteti a meleg, a nyári hőség okozta kellemetlenségeket. Remek vízhajtó és salaktalanító, jól átmossa a vesét. Antioxidáns hatása is ismert, ugyanis béta-karotint tartalmaz. A likopinnak köszönheti piros színét – a paradicsom vetélytársa –, amely közismerten szabadgyök megkötő hatású, a daganatos betegségek megelőzésében is szerepet játszik.

Szezonalitás: július-augusztus

 Finom a dinnye, ha sárgás folt van rajta, sok-sok/nagyobb kiterjedésű “karcolás” van a tetején, kiszáradtabb a szára.

A felvágás előtt mosd meg a dinnyét kívülről!

GRÁNÁTALMA

Hihetetlenül magas polifenol tartalmának köszönhetően remek antioxidáns, erősíti az immunrendszert, lassítja a sejtek öregedését. Csökkenti a koleszterinszintet, a vércukorszintet, a vérnyomást, ezenkívül rengeteg vitamint, ásványi anyagot tartalmaz.

Mivel hűtő hatása van, ezért lázas megbetegedés esetén is ajánlott fogyasztani (pl. almával hígítva). Fitoösztrogént tartalmaz. Flavonoid-tartalmának köszönhetően meggátolja a vérrögök képződését.

Szezonalitás: egész évben elérhető. A mediterrán térségben ősszel érik, januárig-februárig lehet kapni. Tavasszal vásárolt gránátalma már a déli féltekéről származik.

Nem szükséges bio-t vásárolni, mert nem jellemző, hogy permeteznék.

A gránátalmamag remek ropogtatnivaló, kerülhet salátába, turmixba vagy éppen müzlibe, kásába is.

GRAPEFRUIT/CITRANCS

Világszerte termesztik a trópusokon és a szubtrópusokon, a citrusfélék legfiatalabb tagja. A magyar neve a citrom és a narancs keresztezésére utal, méretileg sokkal nagyobb a narancsnál. Kevésbé kedvelt a keserű íze miatt, de ugyanakkor ennek köszönhetően rendkívül jót tesz a májnak.  A vér méregtelenítésében is nagy szerepet játszik. Tisztítókúra alkalmával érdemes frissen facsart grapefruitlevet fogyasztani.

Mivel gátolja azon májenzimek működését, amelyek a gyógyszerek lebomlását szabályozzák, így elnyújthatja egyes gyógyszerek hatástartamát. Tehát  gátolja pl. a vérnyomáscsökkentők, fájdalomcsillapítók, koleszterinszint-csökkentők kiürülését, fokozza ezzel hatásukat. Ugyanakkor egyes mérgezések esetén védik a májat, mivel nem engedi a káros vegyületek előanyagainak átalakulását.

A grapefruit a magas koleszterinszint egyik ellenszere, vesekőképződét gátló hatása is van. A magjából kinyert kivonat erős antibiotikus hatású.

Szezonalitás: egész évben elérhető

Lehet vásárolni citromsárga és narancssárga színű grapefruitot is.

A terméseket éretten, kézzel szedik, és kezelés nélkül 1-2 hétig tárolják; a 10 °C alatti tartás hideg okozta károsodással jár. Tehát NEM utóérő.

HOMOKTÖVIS

A homoktövis „titka” a benne lévő, legalább 250 biológiailag aktív anyag szinergenciája, vagyis egymást erősítő hatása. Gyönyörű narancssárga termése számos vitamint tartalmaz (B1-, B2-, B6-, B8-, B9-, K-, és E-), ezenkívül karotinoidokat, ásványi anyagokat (vas, magnézium), mikroelemeket, flavonoidokat. Természetes C-vitamin utánpótlást biztosít a szervezetnek (tízszerese a citrom C-vitamin-tartalmának).

Szezonalitás: október-február

 Főzhetsz belőle teát, vagy a nyers húsából készült őrlemény bármilyen kása vagy müzli alapanyaga lehet.

KIWI

A kiwi valójában nem mediterrán, hanem kínai eredetű, tehát akár hazánkban is termeszthető. Rendszeres fogyasztása  védelmet nyújt az asztmás nehézlégzéssel szemben. Lutein és zeaxantin tartalma az éleslátást támogatja. Szerotonin-tartalma hangulatjavító hatással bír. Rostjainak köszönhetően a székrekedés ellen is bevált, de hasmenést nem okoz. Mindennapos fogyasztása csökkenti a magas vérnyomást.

Szezonalitás: A kivi szedésének időpontját az első komolyabb fagyok határozzák meg. Szedéskor még nem érett, mivel utóérő gyümölcs. Hideg helyen tárolva akár hónapokig is eláll.

Féléretten (keményen) nagyon savanyú. Ilyenkor érdemes a kiwit egy zacskóban almák közé csomagolni 1-2 napra.

Allergén gyümölcs, a (nyír) pollennel és a latex-szel is keresztreakcióba lép.

KÖRTE

Hűsít, kifejezetten a tüdőre hat. Megszünteti a fölösleges nyálkát, nedvesíti a tüdőt, a torkot. Rosttartalma jótékonyan hat az emésztésre, megkönnyíti a székletürítést. Figyelem! Laza, vízszerű széklet, sápadt nyelv (hideg jegyek) esetén ne fogyasszuk.

Szezonalitás: nyári körte (július), téli körte (október-március)

A körte héján lévő kis fekete pöttyök nem a romlás jele, hanem azok béta-glükánok. Nyugodtan egyétek meg, nagyon jó immunerősítő hatással bírnak.

LICSI

A gyümölcs húsa fehér, kellemes aromájú, édes-savanykás ízű, könnyen kibontható a héjából. A magja és a héja nem ehető. 100 g licsi mintegy 70 mg C-vitamint tartalmaz, B-vitamin-tartalma támogatja az idegrendszert.

Mivel a licsi szubtrópusi gyümölcs, és gyakran nem megbízható helyről származik (Kína, India, Vietnam), megfertőződhet különböző kórokozókkal. Ezért kisgyerekeknek nem javasolt.

Szezonalitás: téli időszak, NEM utóérő.

 A fogyasztása során figyeljünk az alapos tisztítására. A hámozása során a kezünkről könnyen átmehet a szennyeződés magára a gyümölcsre is.

Betakarítás után hűtve körülbelül egy hétig élvezetes, utána elveszti színét és minőségét. Az exportra szánt áru tartósságát kénes kezeléssel hosszabbítják meg.

Allergiát válthat ki a benne lévő profilin fehérje, amely a napraforgómagban is megtalálható, így aki érzékeny erre a magra, akkor licsit se fogyasszon.

MÁLNA

Jót tesz a májnak, a vesének, megtisztítja a vért a toxinoktól. Vérszegénység esetén is bevethető, javítja a látást, szabályozza a vizeletkiválasztást. Kifejezetten magas a rosttartalma.

  Szezonalitás: június-július, szeptember-október

Szörp vagy lekvár készíthető belőle, de fagyasztható is.

MANDARIN

Kiemelkedő A-vitamin-tartalma révén jótékony hatású a szemre, a bőrre és a hajra. A kriptoxantin nevű flavonoid kedvező hatású a csontsűrűségre, mivel fokozza a csontépítő sejtek aktivitását.

Szezonalitás: déligyümölcs, hideg évszakokban vásárolható, nyáron a sok szezonális gyümölcs kiszorítja

A héjából készült illóolaj süteményekbe, édességekbe kerülhet.

MANGÓ

Egzotikus gyümölcs, India az őshazája. A színe többnyire a vörös és sárga között változik, ovális formájú, lédús csemege. A csonthéjas gyümölcs húsa sárgás-narancssárgás, édes, az őszibarack és az ananász fűszeres ötvözete.Vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, enzimje gyomorvédő hatású. Rosttartalma segíti az emésztést, jótékony hatással van a szervezetre. A-vitaminban és béta-karotinban gazdag. Jótékony hatással van a szívre, csökkenti a vér koleszterinszintjét.

Szezonalitás: egész évben elérhető, utóérő.

Vásárláskor érdemes a nem teljesen puha gyümölcsöt választanod, mert ha szobahőmérsékleten tartod, akkor néhány nap alatt megérik. Érett állapotban 1-2 napig eláll a hűtőszekrényben.

MARACUJA/PASSIÓGYÜMÖLCS

Magyar nevén golgotavirág, Dél-Amerikában őshonos, de számos más helyen is gyümölcséért termesztett trópusi növény. Többnyire egzotikus ivólevek formájában találkozhatunk vele. Nyugtató-altató hatása ismert, csökkenti a szorongásos betegek tüneteit. Gyulladáscsökkentő és vérnyomáscsökkentő hatású. Kifejezetten magas a rost- és vastartalma.

Szezonalitás: egész évben elérhető, utóérő.

Érdemes a ráncosabb héjú példányokra vadászni, ezek ugyanis már biztosan érettek, ha még éretlen, a héja sima és fényes.

A gyümölcs felbontása nagyon egyszerű: csak félbe kell vágni, majd a héjból ki lehet kanalazni a belsejét.

MEGGY

Rendkívül magas az A-vitamin-tartalma, ezenkívül sok B-vitamint, vasat és káliumot tartalmaz. Antioxidáns tartalma erősíti az immunrendszert, a benne lévő flavonoidok gyulladásgátló hatással bírnak. Meghűléses, lázas tünetek esetén is bátran fogyasztható.

Szezonalitás: május-július

NARANCS

Legismertebb és legkedveltebb déligyümölcs. Hűsítő hatású, ezáltal csillapítja a magas lázat. DE, télen nem javasolt a déligyümölcsök rendszeres fogyasztása, mert fázóssá válhatunk tőle, ezáltal fokozhatja a légúti betegséget. C-vitamin- és bioflavonoid-tartalma jelentős, a vegyszermentes héja javítja az emésztést és oldja a nyálkát is. A narancslé számos tápanyag felszívódását segíti a bélrendszerből. Fokozza a vasfelszívódást és annak hasznosulását (C-vitamin-tartalmának köszönhetően). A rostok megkönnyítik a székletképződést és a székletürítést.

Szezonalitás: déligyümölcs, hideg évszakokban vásárolható, nyáron a sok szezonális gyümölcs kiszorítja.

 A citromhoz és az ananászhoz hasonlóan segíti a zsírok és a fehérjék emésztését.

ŐSZIBARACK

A sima héjú (nem molyhos) őszibarackot nektarin névvel különböztetjük meg, de nagyon sokan használják a “kopasz barack” elnevezést is. Mivel igazi nyári gyümölcs, ezért kellemesen hűsít a nyári melegben. Összehúzó hatású, ezáltal csökkenti a verejtékezést. Nagyobb mennyiségben hashajtó.

Szezonalitás: július-szeptember

Van fehér és sárga húsú fajta.

A “gumibarack” befőtt készítésére alkalmas.

PAPAYA/DINNYEFA

Trópusi, szubtrópusi gyümölcs. Körte alakú, 15-20 cm nagyságú, sárgászöld vagy zöld héjú. Húsa narancssárgás, amelyben ehető fekete magvak vannak. Színéből adódóan magas az A-vitamin tartalma. Tartalmaz egy papain nevű fehérjebontó enzimet, ezért hús mellé remekül párosítható. Elősegíti a fehérjék, a zsírok és a cukrok emésztését.

Ödémagátló és sebgyógyulást serkentő tulajdonság is jellemzi. Gyümölcse bizonyos emésztési zavarok kezelésére is ajánlott. Hatóanyagai erős antibiotikus hatással bírnak. A magja fokozza a fehérvérsejtek aktivitását, emellett gyulladásgátló hatása is van. Érdemes napi szinten fogyasztani a cukorbetegség szövődményeinek csökkentése érdekében.

Szezonalitás: ősszel, utóérő

 Meg kell hámozni. A magjai nagyon csípősek, de ettől függetlenül ehető.

 Az érett, egészben hagyott gyümölcs maximum két napig tárolható hűvös, magas páratartalmú helyen.

 A túlérett papaya héja citromsárga és barna foltok borítják, mintha a gyümölcs megütődött, benyomódott volna, vagy penészes lenne. Ilyenkor a gyümölcs nagyon puha, felszeletelve pedig a húsa üveges.

RIBIZLI/RIBISZKE

Rendkívül gazdag  ásványi anyagokban és nyomelemekben. Antioxidáns anyagai a fenolos vegyületek, mint pl. a flavonoidok, antociánok. Ezért C- és E-vitamintartalmuk kiemelkedő. A ribizli biológiailag aktív vegyületei hatásosan kezelik az alsó húgyúti gyulladásokat. Segít karbantartani a szemműködést, értágító hatása is ismert. Csökkenti a vérnyomást és vírusölő hatású. Vastartalma kiemelkedő.

Szezonalitás: június-július

Háromféle színű ribizli létezik: piros, fekete és fehér.

Szörp és lekvár is készíthető belőle. Fagyasztható.

SÁRGABARACK/KAJSZIBARACK

Semleges hőhatású, magas réz- és kobalttartalma révén vérszegénység kezelésére is javasolt. Bővelkedik béta-karotinban, amely erős antioxidáns. Néhány sárgabarack elfogyasztása serkenti a székletürítést. A magja rákellenes hatással bírnak. A- és C-vitamin-tartalma igen magas. Két-három szem sárgabarack elfogyasztásával fedezheted napi A-vitamin igényedet.

Szezonalitás: június-augusztus

Utóérő, azaz a keményen szüretelt barack 2-3 nap alatt megpuhul.

Készíthető belőle lekvár, befőtt, és aszalható is.

 Az elfogyasztott baracknak a magját is megeheted.

SÁRGADINNYE

Magas víztartalmának köszönhetően a sárgadinnye nagyon kellemes nyári hűsítő és szomjoltó gyümölcs. Erős antioxidáns-tartalma az A- és az E-vitamin, amely hozzájárul a szívbetegségek valamint az érrendszeri betegségek megelőzéséhez. Béta-karotin-tartalmának köszönhetően támogatja az egészséges látást, a rosttartalma pedig a vércukorszint kiugrást akadályozza meg.

Szezonalitás: július-szeptember

 Felvágás után gyorsan fogyasztandó, mivel olyan oxidációs enzimeket tartalmaz, amelyek intenzíven bontják a szín- és ízanyagot.

SZEDER

A szeder az antioxidáns vegyületek gazdag tárháza, amelyek képesek megkötni a szabad gyököket, a krónikus gyulladások ellenszere. Érvédő hatású, vérszegénység kezelésére is javasolt. Fokozza a vérsejtek képződését, szabályozza a menstruációt, erősíti a csontokat és a fogakat.

Szezonalitás: július-szeptember

SZILVA

Számos fajtájú és színű létezik: kék, zöld, sárga, vörös, lila. Májbetegségek és diabétesz esetén javasolt, kitűnő székrekedés esetén. Számos antioxidáns vegyületet tartalmaz (antocián, flavonoidok), melyek a szabad gyökök ellen hatásosak. Így a érrendszeri betegségekre, a magas vérnyomásra  jótékony hatással van. Magas rost- és szorbittartalma hashajtó hatású.

Szezonalitás: július-szeptember

 Amennyiben lekvárt főzöl belőle, akkor ne a nyári fajtát válaszd, mert annak kifejezetten magas a víztartalma. Lekvárnak a Besztercei, a Stella vagy a “Nemtudom” szilva alkalmas.

Az érett szilvát finom, fehéres, halványkékes hamvasságot adó viaszréteg fedi, ami a gyümölcsöt védi a kiszáradástól, s egyben a minőség, frissesség garanciája is.

 A szilva szobahőmérsékleten kicsit utánérik, ezért érdemes inkább hűtőben tartani, és minél hamarabb, lehetőleg egy héten belül elfogyasztani.

SZŐLŐ

Semleges hőhatású, tisztítja a vért, javítja a mirigyek működését. Hashajtó, vízhajtó és tisztító, az idegrendszer kitűnő tápláléka. Kifejezetten nagy energiatartalmú, a sötét színű szőlők vérképzésre is alkalmasak. Mind a szőlő levében, a héjában és a magjában is számos antioxidáns hatású vegyületek (proantocián, reszveratrol) vannak, amelyek kedvezőek a szív- és érrendszeri betegségek (érelmeszesedés, szívinfarktus) kezelésében. A szőlőmag kivonata, a szőlőmag-olaj segít megvédeni az agyat és az idegrendszert a károsodástól, erősíti az érfalakat és megelőzi az érelmeszesedést.

A lédús gyümölcsök közül 18 százalékos vagy magasabb cukortartalma miatt a legnagyobb energiatartalmú gyümölcs.

Szezonalitás: július-október

 A szőlő nem utánérő gyümölcs: ha savanyúan szedik le, olyan is marad.

 Étkezés közben vagy utána ne egyél szőlőt, mert magas cukortartalma miatt igen könnyen megerjed; így nem segíti, hanem akadályozza az emésztést.

 A szőlő aszalványa a mazsola.